Tipsene som gjør grillingen til en lek

Sommertid betyr sene lyse kvelder, god mat og drikke utendørs, og for mange, grilltid. Det er noe helt spesielt med mat tilberedt på åpen ild. Erlend Ytreeide, en av forfatterne bak boka #grillALT, gir sine beste tips til hvordan du på en enkel måte kan bli sommerens grillkonge.

Grillmat av høy kvalitet trenger slett ikke være vanskelig. Erlend Ytreeide er en ivrig grillentusiast som sammen med Anders Halvorsen har skrevet en bok om dette temaet. For han er det viktig å inspirere til at grillmat ikke trenger å være krevende, og at det meste faktisk kan grilles.

– Mitt motto, og konseptet bak boken vår #grillALT, er nettopp at alt kan grilles. Jeg har lagd spagetti fra bunn på en grill en gang, så ting er mulig.

#grillALT: Forfatterne bak boken #grillALT Erlend Ytreeide og Anders Halvorsen, mener det finnes få (om noen) gode grunner til å ikke grille det meste av maten du spiser.

Veien til suksess ligger i planleggingen

Noen ganger kan det være nok å kaste noen gode pølser på grillen for å få smaken av ekte grillmat. Likevel er det mye å tjene på å planlegge grillingen litt. Klarer du dette kan du ofte sikre deg grillmat av enda litt høyere kvalitet. Tips nummer én virker kanskje litt selvsagt, men er likevel et punkt mange synder. Da tenker vi selvsagt på varmen på grillen. Enten det skal grilles på gass eller kull er det for gjort å bli utålmodig når sulten har meldt seg, og du står der med det perfekte kjøttstykket i grillklypa.

– Mange begynner å grille før grillen er skikkelig varm. Ha tålmodighet. Grillen er klar når kullet dekkes av at hvitt lag. Da vil heller ikke maten smake tennvæske.

 Vi anbefaler derfor at du planlegger grillmåltidet sånn at du har god tid til å la grillen bli god og varm får du setter i gang. Det er nemlig den svært høye temperaturen på en grill som sørger for den unike stekeskorpen, forklarer han.

Dekk bordet til fest: Engangsservise fungerer godt til både grillmat og dessert. Unik sitt servise i tropisk stil vil garantert gi feststemning.

Legger du maten på grillen for tidlig risikerer du å få et vassent resultat. Et lite insidertriks er derfor å fyre opp grillen før du gjør alt det andre. På den måten får grillen jobbet seg opp til perfekt temperatur mens du lager salat, dekker på bordet og gjør alt annet klart. Da risikerer du heller ikke å måtte vente for lenge med å servere maten etter den har vært på grillen, og sikrer deg et rykende ferskt måltid (bokstavelig talt).

– Tålmodighet kan også være nøkkelen når det kommer til marinering. Mange marinader er veldig enkle å slenge sammen, og det er ikke alle marinader som må trekke inn over natten. Setter du likevel av tid til dette lover vi deg at du kommer til å få betalt i form av herlig smak og saftig kjøtt og grønnsaker, sier Ytreeide.

Les også Tips til barnebursdag

Gass eller kull?

De lærde strides over hva som er det beste. Det er ikke til å stikke under en stol av de virkelige entusiastene ofte sverger til kullgrill. Ifølge Ytreeide finnes det flere gode grunner til hvorfor det er slik.

 – Dette er det evige spørsmålet, og standardsvaret er kull, med det særegne preget, lukten og smaken dette gir svarer han.

 Om du er tålmodig vil du også kunne få en glohet grill, som sikrer deg den fantastiske stekeskorpen uten at kjøttet blir grått og tørt av den grunn. Mange kan synes det er vanskelig å få fyr på grillkullet, og ikke minst uten å bruke hele flasken med tennvæske før du kommer dit. Heldigvis har Unik har flere gode produkter som hjelper deg på vei til en glødende varm grill. Unik har både grillkull og briketter, i tillegg til gode produkter for opptenning av grillen. Disse sikrer deg mot den ikke fult så gode ettersmaken av tennvæske som fort kan sette seg om du bruker for mye. Med treull eller tennbriketter kan du fyre opp grillen både raskt og enkelt.

 Når det er sagt vil mange sverge til gassgrillens ubestridte enkelhet. Så lenge du har gass på tanken blir det garantert fyr på grillen.

 – Hvis en gassgrill tar ned terskelen for å komme seg ut og grille, så stemmer jeg faktisk for det. Det viktigste er å komme seg ut, sier grilleksperten.

Renslighet er en dyd

Husk likevel på at det også her er viktig å la grillen stå på full fyr en stund før du slenger på maten. Selv om det er vesentlig raskere enn kullgrill tar det tid å få grillristen så varm at du sikrer et perfekt resultat. Tenn opp grillen og la den stå med lokket på en god stund før du begynner med maten.

 Marinade, kjøtt, fisk og grønnsaksrester har det med å svi seg fast på grillristen. Noen ganger hjelper det å bare brenne av dette under oppvarmingsfasen. Det anbefales likevel å bruke en ordentlig stålbørste til å rengjøre risten ordentlig før du begynner å grille.

Grillspyd: Grillspyd på sataysticks fra Unik gjør det enkelt å lage fargerik mat for grillen.

Ikke vær redd for å eksperimentere

Mange er litt for redde for å bevege seg ut av komfortsonen med tanke på hva som kan grilles. Sannheten er likevel at faktisk kan du grille det meste! Noe Yttreeides signaturrett er et bevis på.

– Signaturretten min må bli viltpizza med hjort, kantarell og aspargestopper med hvit saus. Flere og flere har de siste årene gått til anskaffelse av en såkalt pizzastein for å få den sprø, italienske feelingen. Denne kan med stort hell flyttes ut i hagen og opp på grillen!

Ikke tving deg selv gjennom nok et pølsemåltid om det finnes andre ting du er nysgjerrig på. Alt fra sjømat til frukt og grønnsaker kan kastes på grillen for å heve smaken. Et lite tips til å få prøvd mange forskjellige varianter grillmat er grillspyd. Unik sine sataysticks passer perfekt til dette formålet. La de ligge i vann en stund før du begynner å fylle de med hva du måtte ønske. Dette sikrer at du unngår brente (og i verste fall brennende) pinner.

– Jeg velger å stå på at nesten alt kan grilles, og har laget desserter som kake og banansplitt på grillen.

 Prøv deg frem, og raskt vil du finne dine egne favorittoppskrifter.

Les også Våre beste matpakketips

Det er ikke alltid man har en stor grill tilgjengelig, eller ønsker å gjøre grillmåltidet til en stor greie. Heldigvis er det ikke så voldsomt med utstyr man trenger for å kose seg med grillmat.

– Det er ikke all verden som trengs, og det trenger heller ikke være dyrt. En god grillspade, en klype/pinsett og en metallbørste til å rengjøre grillen. For å få et optimalt resultat liker jeg å ha et godt termometer også. Det er faktisk lov!

Masse lykke til med grillingen. Vi håper det smaker!

Erlends enkle grilltips:

  • Gjør litt research på hvor lett det ofte er å lage ting fra bunnen fremfor å kjøpe ferdigprodukter.
  • Prøv og feil, ikke vær redd for å eksperimentere!
  • Tør å sette ditt eget preg på rettene.
  • Senk terskelen for når du tenker grillen kan tas i bruk.
  • Alt kan grilles.
  • Kom deg ut, og fyr opp grillen!