Klar, ferdig, barnebursdag! Få de beste rådene for en vellykket fest

Synes du det er stressende eller slitsomt å arrangere barnebursdag? Det skal jo være gøy! Vi gir deg rådene som gjør det både litt enklere og morsommere.

Det er mye som er stressende med en barnebursdag, alt fra å handle inn, til å bake kake og ha stua full av festklare barn. Bursdagsselskap skal være gøy, kanskje mest for den som har bursdag og vennene til bursdagsbarnet, men det skader ikke at foreldrene kjenner litt mindre på bursdags-stresset heller. 

–        Barnebursdag er en del av vår barnekultur, mye mer enn i andre land vi sammenligner oss med. I vår kultur har vi i all tid, uansett økonomi eller geografi, markert barnebursdager, sier Camilla Reimers, gründer og daglig leder av Bursdagsjentene.no, en nettside med tips for foreldre som skal arrangere bursdager.

Bursdagsjenter.no: Camilla Reimers har laget nettsiden Bursdagsjentene.no som er en verktøykasse for bursdagsforeldre.

La barnet bli med på planleggingen

Reimers har tre barn og vet hvor mye jobb som følger med barnebursdager, og har samlet mange av sine beste tips på hjemmesiden, alt fra mat til leker og temaer.

–        Det første man må tenke på er å involvere jubilanten. Det er viktig å avdekke hvilke forventinger som ligger til grunn for feiringen, og prøve å tilpasse festen etter det som er overkommelig – både praktisk, tidsmessig og økonomisk, sier hun og legger til:

–        Når barnet er med på planleggingen er det større sjanse for at forventinger og fest blir så nære som mulig. Husk å legge en plan, invitere gjestene i god tid, minn foreldrene på bursdagen et par dager før, og skriv tydelig i invitasjonen hvor, når og eventuelt tema. Også er det svært viktig å ikke utelate noen.

Morsomt servise for en morsom bursdag

For å skape litt mindre bursdags-stress er Unik sitt lekre pappservise for bursdager et godt alternativ, det passer både til gutter og jenter. Koppene har en praktisk sirkel som gjør at dere kan skrive navn på hver av barna, eller sette klistremerker på, slik at barna kjenner igjen sin kopp. Unik har også passende servietter, ballonger og serpentiner – alt du trenger for å dekke bordet til barnefest! Det beste av alt er at du finner alle produktene i Kiwi-butikkene, og du slipper de ekstra turene til andre butikker.

Les også: Slik får du mer tid i hverdagen

–        Med dette serviset, eller et ensfarget servise, er det fint å pynte bordet med seigmenn, non stop og et fargerikt fruktfat – velg frukt og godteri som har farge for å pynte opp en enkel og ensfarget duk. Muffinsformer fylt med godteri er dekorativ pynt. I tillegg er det fint å pynte med det barnet er opptatt av; alt fra legoklosser til små figurer, biler eller fargestifter, sier Reimers.

Dekorativt: Frukt kan fint brukes som pynt også, og er veldig dekorativt på en ensfarget duk. Grillspyd fra Unik kan brukes til fruktspyd, og kan kjøpes i dagligvarebutikken.

Det trenger ikke være stress

Mange foreldre synes det både er stress og en stor utgift å arrangere bursdag, og akkurat dette var utgangspunktet for ideen om Bursdagsjentene.no.

–        Vi ønsket å lage en verktøykasse til bursdagsforeldre. Det er mange måter å gjøre bursdagsfester enkelt på, du kan for eksempel arrangere ute i parken med pizzasnurrer og saft, invitere hjem på frokost i helgen eller arrangere ulike leker tilpasset alder, sier Reimers.

Les også: De beste tipsene for en fersk matpakke

Hun legger vekt på at i alle bursdager er nøkkelen forberedelser og tilstedeværende voksne, altså nok mannskap. Spør gjerne nabojenta, nabogutten, mormor eller en venn om hjelp.

 –        Andre viktige elementer er å la gjestene føle seg velkomne, så møt de gjerne i døren. Bursdag skal ikke være som andre fester, så her er det lov med mye pynt! Heng fargerike ballonger i vinduer og ved porten, og forbered noen morsomme leker som stolleken, kimslek, danseleken eller spørrekonkurranse.

Ballonger: Ballonger er et av symbolene på bursdag og er fint å pynte med. Heng ballonger utendørs, i vinduer, i stua og på kjøkkenet. Unik sine ballonger finnes i ulike farger.

Reimers forklarer at i Norge har barn helt fra 30-tallet gitt hverandre gaver i forbindelse med bursdag, da for eksempel i form av et egg eller en mynt på en snor. Tradisjonelt sett har nordmenn hatt selskapene hjemme, men dette har endret seg noe de siste årene.

–        Tradisjonelt har selskapene vært hjemme, uansett hvordan man bor. Det har vært noe av kjernen i bursdagsselskap, og barn kommer hjem til hverandre og ser at det er forskjeller og lærer at det er helt naturlig. Blir barn kjent med mor, far, bonusforeldre og søsken til venner, samt normene og reglene i ulike hjem, skaper det et solid fundament for å forstå hverandre, avslutter hun.

Tips til deg som vil arrangere bursdagsselskap:
 • Du trenger ikke handle i fem ulike butikker, dagligvarehandelen har det du trenger.
 • Kjøp det morsomme og fargerike barnebursdagsserviset i papp fra Unik, eller et enklere servise som kan pyntes opp med fargerike servietter.
 • Bruk en duk du har hjemme og vanlige glass, hvis du ikke vil ha papp. Pynt med ballonger i mengder og sugerør. Krepp og serpentiner – dette får du også på dagligvarebutikken.
 • Dropp dyr brus og store godteposer, saft er perfekt i barnebursdag og muffinsformer med godteri er både enkelt og dekorativt.
 • Frukt er topp, pynter du bordet med et bugnende fruktfat pynter det også opp en hvit og enkel duk.
 • Både gele og pannekaker er fint å lage, det er både enkelt og rimelig.
 • Pynt med det du har hjemme, alt fra Lego til lekebiler og seigmenn. I tillegg til serpentiner og ballonger.
 • Bursdagsbord skal bugne, men det betyr ikke at det må være vanskelig, kreve mye tid eller være kostbart.
Ti kjøreregler som gjør bursdagen vellykket:
 1. Alle forberedelser må være gjort i god tid.
 2. Møt barna i døren, og ha klart et sted barna kan henge yttertøy.
 3. Fang opp stemningen, avled bråkebøtter eller de sjenerte. Og inkluder alle.
 4. Lag en kjøreplan, og følg den.
 5. Snakk tydelig til barna om hva som skal skje, og forklar husregler.
 6. Demp høye stemmer med en lav og bestemt innestemme.
 7. Samle barna til en hyggelig gaveåpning.
 8. En av de voksne fjerner alt papir og legger bort gavene før selskapet fortsetter.
 9. Gå til bordet og drøy gjerne tiden ved bordet med spørreleker, sang eller adjektivhistorier. Sørg for oppmerksomhet til det spente bursdagsbarnet.
 10. Velg leker som passer til aldersgruppen.
  Kilde: Camilla Reimers, Bursdagsjentene.no.