Slik lager du en fersk og fristende matpakke!

Tørre brødskiver, svett ost og tørkede grønnsaker. Det å få lunsjboksen til å virke innbydende og fristende gir mange hodebry. Men ikke nå lenger!

I en travel hverdag er det enkelt at matpakken blir nedprioritert, og at lunsjen kanskje blir den samme dag ut og dag inn.

 –        Det viktigste er å variere lunsjen, da får vi også i oss variert næring. Ha alltid med grønnsaker, og gjerne litt bær også. Matpakken trenger ikke å være kjedelig og det trenger ikke å være bare brødmat, verken til deg eller barna. Det er kun fantasien som setter en stopper for hva som blir med i matboksen, forteller Berit Nordstrand.  

 Nordstrand er lege, forfatter og foredragsholder, i tillegg til å være seksbarnsmor. Hun er lidenskapelig opptatt av hvordan man kan få en smartere livsstil i en hektisk hverdag. 

matpakke2_berit_norstrand

 Lag matpakken på kvelden

Forskningsrådet gjennomførte i 2011 en forskningskampanje om hva barn og unge spiser på skolen. Undersøkelsen, hvor over 15 000 elever fra grunnskolen og videregående skole deltok, viste at nesten 90 prosent hadde matpakke hjemmefra, og at fire av fem spiste brødmat til skolemåltidet. Videre viste undersøkelsen at en av tre elever spiste frukt og 12 prosent spiste grønnsaker til skolemåltidet.

 –        Hvis du forbereder matpakken kvelden i forveien, og gjerne for flere dager av gangen, så slipper du stresset på morgenkvisten og det blir enklere å lage varierte og gode matpakker, sier Nordstrand videre.

 Fordel maten i bokser

Hun anbefaler også å legge de ulike råvarene i forskjellige bokser, da holder maten seg friske lenger og det er enkelt for barna å sette sammen sin egen lunsj. Du kan også fryse ned for eksempel pizzasnurrer, brød og bær, og legge det frossent i lunsjboksen og la det tine i sekken frem til lunsj.

 –        På mandag er det fint å ha med en restelunsj fra helgen. Ukehandler du på mandag, kan du og barna lage lunsjer for tirsdag, onsdag og torsdag av friske råvarer mandag kveld. På fredag passer det fint med rester igjen. Da slipper dere også å kaste så mye mat, sier hun.

Les også: Slik får du mer tid i hverdagen

 I forskningskampanjen fra Forskningsrådet opplyses det også om at skolemåltidet kan ha en viktig miljøskapende verdi, og er av betydning for blant annet helse, trivsel og læring. De legger videre vekt på at et sunt skolemåltid kan hjelpe barn til å holde konsentrasjonen og humøret oppe. Det samme kan matpakken på jobben gjøre for de voksne.

 PS: Skriv en hyggelig melding på mellomleggspapiret, så blir det ekstra hyggelig å åpne matboksen.

matpakke3

 Tips for å holde maten fersk:

  • Skjær råvarene med en skarp kniv for å få rene skjæreflater, da holder maten seg bedre.
  • Bruk rene, lufttette BPA-frie bokser. Metallbokser er også en mulighet.
  • En suppetermos fungerer perfekt til både suppe og varm grøt.
  • Naturlige fete råvarer holder seg bedre enn lettprodukter som er fulle av vann.
  • Frys ned mat, frukt og bær i bokser eller fryseposer, og legg det i matboksen, det tiner innen lunsj og holder den andre maten kjølig i lunsjboksen.
  • Frys ned en liten vannflaske eller et lite kjøleelement, og legg den i boksen sammen med maten, den holder maten kjølig frem til lunsj.
  • Pakk råvarene i ulike bokser, da påvirker de ikke hverandre

Les også: Enkle tips til lekre høstbord

  Elleve friske lunsjbokser du kan lage på forhånd: 

  1. Bruk små lufttette bokser til ulike ferske råvarer. Lag en ”tapaslunsj” med ostebiter (harde hvite oster, skinke, oliven, cherrytomater, salat og biter av brokkoli, blomkål, gulrot og stangselleri. Legg gjerne ved noen knekkebrød og smør ved siden av. Du kan også lage en boks med brød, smør, grønnsaksstaver og pålegg i ulike bokser, så kan barna smøre sine egne brødskiver på skolen.
  2. Ha de ulike salatingrediensene i ulike bokser og vinaigretten i en boks for seg, og bland sammen før det skal spises. For eksempel: 1-2 hardkokte egg, cherrytomater, brokkoli, blomkål, sukkererter, vårløk, ruccola, babyspinat, ristede nøtter og dressing.
  3. Bland gresk yoghurt og frosne bær i en termoboks. Send med granola i en egen liten boks og skje ved siden av.
  4. Lag Birchermusli eller kaldgrøt / kjøleskapsgrøt. Disse holder seg godt i kjøleskap.
  5. Pakk rugbrød med smør for seg, og for eksempel sennepssild i en boks, hakket rødløk og persille i en annen boks. Så danderer du verdens beste sildesmørbrød når du er klar for lunsj.
  6. Smør grove brødskiver med leverpostei, hummus, peanøttsmør eller en nøytral smøreost. Legg brødskivene oppå hverandre og skjær dem til trekanter. Pakk så småbokser med tilbehør, for eksempel rødbetskiver til leverposteien, spekeskinke til hummusen og stangselleristaver til peanøttsmøret.
  7. Lag en ”ost og kjeks”-boks med biter av ulike oster, skivet pære, reddik, oliven, stangselleri og knekkebrødbiter. Knekkebrødbitene holder seg sprø over natten i kjøleskapet de også. Ostesmørbrød kan du også lage i stand på forhånd, det er nydelig både varmt og kaldt.
  8. Lag restematbokser når du rydder av middagsbordet. Rester av taco blir til tacosalat. Rester av kjøtt, kylling, reker eller egg egner seg godt i både salater og påleggssalater sammen med løk, urter og majones. Rester av havregrøt kan bli til frokostlapper sammen med et egg og en moden banan.
  9. Lag en wrap av fullkorntortillas eller tacolefser. Smør lefsene med majones, smøreost, hummus eller rømmedip. Ha i salat, kyllingrester, røkelaks, all slags løk, agurkstaver, paprika eller hva annet du måtte ha lyst på inni wrapen.
  10. Omelett med valgfrie grønnsaker, for eksempel brokkoli, sopp, paprike og løk. Skjær opp til passe pizzastykker og send med rugbrød og smør.
  11. Frys ned pizzasnurrer, lapper, friske bær, melonbiter og enkle rugbrødskiver i små bokser. Ta opp en passe porsjon fra fryseboksen på morgenen og legg boksen i en litt større lunsjboks. Disse tiner underveis i veska og holder den øvrige maten din kjølig.