Enkle tips til lekre høstbord

Har du invitert til høstfest, eller bare skal ha noen venner på besøk, men fortviler over dårlig tid til å dekke det perfekte bordet? Vi gir deg enkle tips for borddekking.

Høsten er perfekt for hyggelige middager i godt lag. Lag en lun stemning innendørs med tente stearinlys, fyr i peisen og et godt måltid. Dessverre strekker ikke alltid tiden til; å pynte bordet til fest kan virke som enda et gjøremål som tar mer tid enn du har.

 Les også: Slik får du mer tid i hverdagen

Pynt opp frokostbordet med lys og servietter i matchende farger

Frokostbordet: Pynt opp frokostbordet med lys og servietter i matchende farger

 Tilpass bordet til gjestene

Gyri Kvidahl er eksponeringsdesigner i Parallell AS og har lang erfaring med styling av boliger og styling for bedrifter. Hun har noen gode tips til hva du bør gjøre for å få det perfekte høstbordet.  

 – Nr du skal dekke et festbord bør du først tenke over hvem gjestene er, hva anledningen er og hva slags stemning du vil ha, da blir det enklere å gjøre selve dekkingen, forklarer Kvidahl.

 – Skal det være en middag for voksne kan det være fint å pynte med levende lys, lune farger, grener, sopp og høstblader som du finner ute i naturen. Er det en lunsj for en gjeng med ungdommer kan det være fint med litt mer spenstige høstfarger, grener fra hagen, gråpapir, hyssing og ensfargede servietter, sier hun videre.

 Les også: De beste rådene for en vellykket barnebursdag

Enkelt: Gjør høstbordet lekkert og minimalistisk. 

 Høsten er tiden for lune farger, og nyanser av blått, grønt og rosa er noen av fargene du bør satse på denne høsten, både i lys, servietter og interiør. Unik har kledd sine lys og servietter i høstens trendfarger, og du kan enkelt kjøpe produktene hos din nærmeste Kiwi, Meny, SPAR eller Joker.

 – Jeg vil anbefale å variere fargene du velger ut fra hvem du dekker bordet til. Men blåtoner i kombinasjon med messing skaper en veldig fin harmoni. Rustrød og støvete rosatoner sammen med beige gir en varm og spennende kontrast. Lek deg gjerne med kontraster på for eksempel lys og servietter, forklarer Kvidahl. 

Variasjon: Lys i ulike farger og former er en enkel måte å dekorere på. 

Epler som telysholdere

I tillegg til lys og servietter er det fint å kunne pynte høstbordet, men med hva? Det er faktisk mye som du har hjemme, eller rett utenfor døren, som kan brukes som pynt, ifølge Kvidahl.

 – Du kan bruke epler som telysholder, bare skjær ut et passende hull på toppen. Tørkede blader, grener, rognebær og tørket sopp er også perfekt som pynt. Vær oppmerksom på at det kan følge med «litt ekstra», som småkryp, med naturmaterialer, så ta de gjerne inn i god tid før bordet skal dekkes. Miks gjerne farger og pynt, men det beste er å holde seg på en side av fargeskalaen, råder eksponeringsdesigneren.

 Les også: De beste tipsene for en fersk matpakke

 Kvidahl bruker også Norgesglass som dekorasjon, ved å fylle glassene med grønnsaker, bær, frukt eller blader, blir glassene svært dekorative. Glassene kan også brukes som blomstervaser, og lokkene kan brukes som fat for kubbelys.

Dekorative: Lysene til Unik finnes i alle høstens mest trendy farger og er dekorative i seg selv. Lysene kan kjøpes i alle Norgesgruppens butikker.

Dekorative: Lysene til Unik finnes i alle høstens mest trendy farger og er dekorative i seg selv. Lysene kan kjøpes i alle Norgesgruppens butikker. 

– Du kan også brette sammen ensfargede servietter, snurre hyssing rundt og feste en liten rognebærkvast i, det er både enkelt og dekorativt. En annen ting jeg liker å gjøre er å dekke bordet til hver kuvert, altså at ved hver tallerken står det et lys eller en flaske med kvist eller blomst. Disse kan også gjerne kombineres som bordkort, sier hun. 

Enkelt: Et eple kan enkelt bli til en telysholder. Alt du trenger å gjøre er å skjære ut et passendne hull på toppen.

 Enkelt: Et eple kan enkelt bli til en telysholder. Alt du trenger å gjøre er å skjære ut et passendne hull på toppen. 

 

Tips til enkel og fin borddekking:

  • Velg en fargeskala som går igjen i servietter, lys og pynt.
  • Bruk gjerne frukt og grønnsaker til å pynte bordet med, og miks det gjerne sammen med litt grønt. Bruk epler som telysholdere, eller legg frukt og grønt i Norgesglass.
  • Tørkede blader kan brukes som bordkort. Skriv navnet med tusj på bladene.
  • Legg gjerne blader eller blomster rett på bordet, gjerne med mange kubbelys innimellom
  • Pass på at ikke bordpynten blir for høy slik at gjestene ser hverandre.
  • Komprimer dekoren, ikke spre den utover.