Hverdagen er travel og noen ganger er det vanskelig å rekke alt vi vil ha gjort. Med noen enkle grep kan du frigi mer tid, som for eksempel ved å smøre matpakker kvelden i forveien, storhandle én dag i uka, la barna hjelpe til med klesvasken etter skolen eller vaske dusjen når du uansett skal ta deg en dusj selv.
Hva vil du bruke tid på?
Cecilie Thunem-Saanum er en kjent forfatter og foredragsholder, som står bak boka «Tid til alt – gjør mer av det du tror på». Hun sier det aller første du bør gjøre er å prioritere.
– Still deg selv spørsmålene «hva har størst verdi?» og «hva får størst konsekvens?», da blir det enklere å prioritere hva som bør gjøres og hva som ikke bør brukes tid på. Alt er gøy og alt er viktig, men ved å stille deg de to spørsmålene blir det enklere å bestemme seg, forklarer Thunem-Saanum.
Les også: Enkle tips til lekre høstbord
Det er vanlig å gape over for mye, da vi ofte ønsker å rekke alt – både på hjemmebane og på jobben. «To do»-listen er lang og kalenderen er proppfull av ting som skal gjøres og aktiviteter du og familien skal være med på. Så hvordan klarer Thunem-Saanum å komme gjennom alt, og hva er hennes hemmelighet?
– Vi setter oss ned som en familie og prioriterer sammen. Vi har blant annet blitt enige om at vi skal ha én dag i uka som er avtalefri, som er en dag vi skal bruke med familien uten å ha noen avtaler i forkant. Da kan vi se an vær og dagsformen, og sammen finne ut hvordan vi skal bruke dagen – der og da. Det gjør at det føles enklere å kunne ha litt flere aktiviteter og avtaler noen av de andre dagene, forteller forfatteren.
Lag tidsbuffere
Et problem for mange er at vi er tidsoptimister og tenker at vi rekker mer enn vi gjør. Ifølge forskning så bruker mange av oss faktisk inntil 40 prosent lenger tid på ting enn hva vi selv beregner. Tror du at et gjøremål tar seks minutter, kan det faktisk i realiteten fort ta ti minutter. For å unngå stress er det derfor lurt å legge inn litt ekstra tid mellom hvert gjøremål.
– Lag tidsbuffere slik at du har et kvarter å gå på. Det er alltid noe som dukker opp i siste liten, som for eksempel at det er noe du ikke finner når du skal ut av døra eller at et av barna må på do før dere går. Litt ekstra tid er alltid fint, slik at det ikke blir stress, forklarer Thunem-Saanum.
Ta med deg noe på veien
Hun tror ikke at løsningen er å planlegge alt ned i minste detalj, men å finne en rytme for uken som familien kan leve etter. Hvis du liker lister, så bruk gjerne det. Men føles det som for mye detaljstyring og mer jobb, så bør du heller droppe det.
Les også: De beste tipsene for en fersk matpakke
– Hvis dere må planlegge alt ned i minst detalj, så gjør dere kanskje for mye. Lag leksedager og aktivitetsdager, slik at dere får mer frihet. Finn ut hvem i familien som har mest kapasitet, og legg opp arbeidsoppgaver deretter, råder hun.
Hjemme hos familien Thunem-Saanum har de innført «nyttelast», noe hun lærte fra familien til ei venninne i ungdommen.
– Det går rett og slett ut på at du tar med det noe når du går forbi det. Vi legger blant annet ting som skal opp i andreetasje i trappen, også tar den som går forbi det med seg opp. I tillegg har alle tingene en fast plass, slik at man alltid finner det man leter etter, avslutter hun.
Cecilies beste tips til å få mer tid:
- Prioriter hva dere vil bruke tid og energi på. Hva har størst verdi for dere som familie, og hva får størst konsekvens hvis dere ikke gjør det? La barna være med på å prioritere.
- Unngå å ta på dere for mange oppgaver og aktiviteter, prioriter kun det som er viktigst.
- Lag tidsbuffere i kalenderen eller gjøremålslisten, da har du alltid litt ekstra tid hvis noe uforutsett dukker opp. Det minsker også stresset.
- La tingene i hjemmet ha faste plasser slik at du alltid vet hvor ting skal være. Det går fortere å rydde, og du slipper å bruke tid på å lete etter ting.
- Samle barnas og familiens aktiviteter så godt det går, og innfør en felles avtale- og aktivitetsfri dag i uka.
- Lag leksedager der dere har fokus på å få gjort ukens lekser, legg dem gjerne tidlig i uka for å få mer fritid senere i uka.
- Fordel oppgavene i hjemmet mellom alle familiemedlemmene slik at alle bidrar. Fordel gjerne ut fra kapasitet og hva dere liker å gjøre, da blir det litt greiere å gjøre oppgavene.
- Det skal ikke ta tid å styre tiden. Planlegg det som må planlegges, men prioriter heller å gjøre valgene i praksis og legg noen gode planer, ikke å planlegge dem.
- Planlegg måltidene og innkjøpene, og legg opp til å ukehandle slik at du ikke trenger å bruke unødvendig tid på butikken.
- Lag matpakker kvelden i forveien og lag doble porsjoner av middagen, da har dere restemat til senere eller kan tilsette flere ingredienser og raskt lage en annen rett.
- La barna finne frem trening- og aktivitetsutstyr, fylle vannflasken og skifte når dere lager middag. Da er barna klare for å dra på fritidsaktiviteten når dere er ferdig med middagen.
- Benytt dere av nyttelast! Når du går forbi en gjenstand som skal et annet sted, tar du den med. Da går ryddingen fortere, og du går ikke tomhendt rundt i boligen.