Er du lei av å bruke mye tid på vaskerommet?

Få klesvask-ekspertens tips, og spar både tid og miljøet!

De fleste av oss er synes klesvask er kjedelig, men det må likevel gjøres. Skittentøykurven fylles raskt opp, og det gjelder å finne gode rutiner for klesvasken. Ingun Klepp er forsker ved Statens institutt for forbruksforskning, SIFO, og forfatter av boken «Skittentøyets Kulturhistorie». Hun har noen gode tips på lager, og trekker frem planlegging som en vei til mindre kjas og mas med klesvasken.

 – Å ikke kjøre maskiner med bare ett eller to plagg, men sørge for å spare opp så man bare vasker fulle maskiner sparer en for arbeid, og er bedre for miljøet. I tillegg vasker mange klær for ofte. Det er ikke noe poeng i å vaske tøy som egentlig ikke er skittent, forklarer Klepp.

Noe må vaskes oftere enn annet

Klepp sier også at man bør tenke gjennom hvilken funksjon de klærne man kjøper skal ha, og trekker frem en hvit boblejakke som et plagg man må vaskes mye oftere enn en som har en mørkere farge.

 – Det finnes også stoff man ikke bør vaske for mye, men som heller kan luftes, som for eksempel ull, forteller forskeren.

Unik RentTøy kommer i både flytende- og pulverform. Alle produktene oppfyller de strenge kravene til miljømerket Svanen, og sensitiv-produktene er anbefalt av Norges Astma- og Allergiforbund.  

Et mer miljøvennlig valg

Ingun Klepp anbefaler alle å velge et mest mulig miljøvennlig vaskemiddel, og da gjerne et som er Svanemerket.

 – En miljøfordel med flytende vaskemiddel er at man ofte får mer middel på mindre plass, mens kompakte midler er bedre for miljøet når det skal fraktes, uttaler Ingun Klepp og legger til:

– Også unngår man ulempen med pulver som ikke løser seg opp og skaper klumper i maskinen, og kan gi flekker på klærne.

Unik RentTøy flytende tøyvask løser seg opp i vann helt ned til 20 grader, og er mer miljøvennlig enn pulver fordi du kan vaske tøyet på lavere temperatur, og likevel få gode resultater.  Klepp har også et annet tips for flytende tøyvask, på bakgrunn av at vaskemiddelet er såpass konsentrert.

 – Det er lett å bruke for mye vaskemiddel. Derfor må man passe på så man ikke overdoserer de flytende vaskemidlene. Mål gjerne opp hver gang, eller i det minste kontroller innimellom så du ikke bruker for mye, avslutter hun.

Tips til en enklere og mer miljøvennlig klesvask:

  • Planlegg så du sørger for å kjøre fulle maskiner. Dette sparer både arbeid og miljøet.
  • Pass på så du ikke overdoserer. Da unngår du klumper i maskinen og flekker på tøyet.
  • Kjøp klær som ikke må vaskes så ofte. Mange plagg kan bare luftes etter bruk.
  • Husk å bruk et vaskemiddel med Svanemerke. Disse er bedre for miljøet.

 

FSC_Merkeordning.jpg     Svanemerket_Web.jpg