18 enkle tips til skikkelig digg matpakke

Gi slipp på tørre brødskiver med svett ost og tørkede grønnsaker. Med enkle grep er en mye mer fristende matpakke i boks.

Matpakkeboks_flaske 750x450.png

Hverdagen er travel, og matpakken blir gjerne den samme kjedelige nisten hver dag. Du kjenner det kanskje igjen? 

Enten du er liten eller stor, er det viktig å ha en god matpakke med variert næring. Ha alltid med grønnsaker, og gjerne litt bær også. Matpakken trenger ikke å være kjedelig! Ikke minst: Det trenger heller ikke bare være brødmat, verken til deg eller barna. 

 

Færre lager matpakke

I 2018 gjennomførte Forskningsrådet en kartlegging av matpakkevanene til 10 000 elever. I snitt rapporterte 85 prosent av elevene at de hadde med seg matpakke hjemmefra. Jo eldre elevene er, desto færre har med seg matpakke hjemmefra. På ungdomstrinnet hadde 75 prosent med seg matpakke til skolen, mens det bare er 64 prosent for elever på videregående.

Siden kartleggingen startet i 2011, har andelen barneskoleelever med matpakke falt fra 97 prosent i 2011 til 93,5 prosent i 2018.

 

Lag matpakken kvelden før

Er du trøtt eller travel om morgenen, er det lurt å lage matpakken kvelden før. Når du da først er i gang, hvorfor ikke lage matpakke for flere dager av gangen? Med det stresser du trolig ned enda litt mer, og du kan planlegge bedre for et mer variert kosthold gjennom uken. 

 

Bruk matboks med flere rom

Når du lager matpakke, kan det være en god løsning å legge ulike råvarer i forskjellige bokser. Unik har nå lansert tre nye matbokser og tre vannflasker i sprekt design til skolestart. Du kan velge om du ønsker samme farge på alt, eller vil mikse fargene på matboks og vannflaske. Matboksen er enkel å åpne og lukke og har en praktisk rominndeling i selve boksen. 

Med matbokser holder maten seg friskere lenger. Legger du frossen mat i en av boksene vil det tine i sekken frem til lunsj. Det kan for eksempel være frosne pizzasnurrer, brød eller bær. Det er også enkelt å ha med seg rester fra middagen. Ikke bare får du da en ekstra god lunsj, men dere slipper også å kaste mat!

Matpakke_produkter_750x450.jpg

 

7 tips for å holde maten fersk:

 1. Skjær råvarene med en skarp kniv for å få rene skjæreflater, da holder maten seg bedre.
 2. Bruk rene, lufttette BPA-frie matbokser.
 3. En suppetermos fungerer perfekt til både suppe og varm grøt.
 4. Naturlig fete råvarer holder seg bedre enn lettprodukter som er fulle av vann.
 5. Frys ned mat, frukt og bær i bokser eller fryseposer. Når du legger det i matboksen tiner det innen lunsj og holder samtidig den andre maten kjølig i lunsjboksen.
 6. Frys ned en liten vannflaske eller et lite kjøleelement og legg den i boksen sammen med maten, den holder maten kjølig frem til lunsj.
 7. Pakk råvarene i ulike bokser, da påvirker de ikke hverandre med tanke på smak eller konsistens.

 

11 digge matpakker du kan lage på forhånd: 

 • Bruk små lufttette bokser til ulike ferske råvarer. Lag en ”tapaslunsj” med ostebiter (harde hvite oster, skinke, oliven, cherrytomater, salat og biter av brokkoli, blomkål, gulrot og stangselleri. Legg gjerne ved noen knekkebrød og smør ved siden av. Du kan også lage en boks med brød, smør, grønnsaksstaver og pålegg i ulike bokser, så kan barna smøre sine egne brødskiver på skolen.
 • Ha de ulike salatingrediensene i ulike bokser og vinaigretten i en boks for seg, og bland sammen før det skal spises. For eksempel: 1-2 hardkokte egg, cherrytomater, brokkoli, blomkål, sukkererter, vårløk, ruccola, babyspinat, ristede nøtter og dressing.
 • Bland gresk yoghurt og frosne bær i en termoboks. Send med granola i en egen liten boks og skje ved siden av.
 • Lag Birchermusli eller kaldgrøt / kjøleskapsgrøt. Disse holder seg godt i kjøleskap.
 • Pakk rugbrød med smør for seg, og for eksempel sennepssild i en boks, hakket rødløk og persille i en annen boks. Så danderer du verdens beste sildesmørbrød når du er klar for lunsj.
 • Smør grove brødskiver med leverpostei, hummus, peanøttsmør eller en nøytral smøreost. Legg brødskivene oppå hverandre og skjær dem til trekanter. Pakk så småbokser med tilbehør, for eksempel rødbetskiver til leverposteien, spekeskinke til hummusen og stangselleristaver til peanøttsmøret.
 • Lag en ”ost og kjeks”-boks med biter av ulike oster, skivet pære, reddik, oliven, stangselleri og knekkebrødbiter. Knekkebrødbitene holder seg sprø over natten i kjøleskapet de også. Ostesmørbrød kan du også lage i stand på forhånd, det er nydelig både varmt og kaldt.
 • Lag restematbokser når du rydder av middagsbordet. Rester av taco blir til tacosalat. Rester av kjøtt, kylling, reker eller egg egner seg godt i både salater og påleggssalater sammen med løk, urter og majones. Rester av havregrøt kan bli til frokostlapper sammen med et egg og en moden banan.
 • Lag en wrap av fullkorntortillas eller tacolefser. Smør lefsene med majones, smøreost, hummus eller rømmedip. Ha i salat, kyllingrester, røkelaks, all slags løk, agurkstaver, paprika eller hva annet du måtte ha lyst på inni wrapen.
 • Omelett med valgfrie grønnsaker, for eksempel brokkoli, sopp, paprika og løk. Skjær opp til passe pizzastykker og send med rugbrød og smør.
 • Frys ned pizzasnurrer, lapper, friske bær, melonbiter og enkle rugbrødskiver i små bokser. Ta opp en passe porsjon fra fryseboksen på morgenen og legg boksen i en litt større lunsjboks. Disse tiner underveis og holder den øvrige maten din kjølig.