Så lenge bør du la stearinlysene dine brenne

Visste du at kubbelys bør få brenne i minst 3 timer, eller at telysets kvalitet påvirkes hver gang du blåser det ut? Se tipsene til hvordan du tar best vare på lysene dine her.

Unik_høstlys_750x450.jpg

Det beste med den mørke årstiden, er at vi virkelig kan nyte den magiske stemningen fra levende lys helt til det fulle.

Enten du foretrekker kubbelys, kronelys eller telys, finner du et godt utvalg fra Unik hos din lokale dagligvarebutikk i NorgesGruppen. Vi tilbyr kubbelys i forskjellige farger og størrelser, telys, kronelys og trendlysene twisted candles, eller tvinnede lys.

Men visste du at det er flere ting du bør ta hensyn til før du tenner på, for å få mest mulig ut av lysene dine?

 

Tips til hva som kan være lurt å tenke på

 

Parafin- eller stearinlys?
Dette er de to vanligste materialene i lys. Stearin er en fornybar råvare laget av animalsk fettstoff, mens parafinlys fremstilles av mineralsk parafinolje. Dette gir lysene litt forskjellige egenskaper det er greit å vite om: Et lys av 100 % stearin drypper veldig lite, også i trekk. I tillegg tåler den varme og direkte sollys bedre enn et parafinlys, noe som betyr at det er mindre risiko for at lyset bøyer seg hvis det står i vinduskarmen eller litt for nærme peisen.

Parafinlys brenner på sin side mer kontrollert enn stearinlys, med en varm glød som blant annet gir et fint lysskinn også i voksen på kubbelys – ikke bare i selve flammen. Disse passer kanskje spesielt godt i lykter eller på lysfat.

Hvor skal lyset brukes?
Kubbelys skaper et ekstra fint skinn i lykter med god ventilasjon. Er lykten veldig smal eller lav bør du i stedet velge store telys for å unngå at lykten blir for varm eller glasset sotes ned. Setter du flere lys på et lysfat, bør du ha minst 10 cm avstand mellom lysene for å unngå at de varmer opp hverandre. Kronelys og tvinnede lys passer fint i de fleste typer lysestaker, men husk at stearinlys drypper mindre og tåler mer trekk enn parafinlys, noe som gjør disse ekstra godt egnet på festbord, i lysekroner eller andre steder med mye bevegelse i luften.

 

 

Det er lett å tenke at det «ikke er så farlig» med telys, men disse avgir også mye varme over tid. Du må aldri sette et telys rett på bordet eller et annet brennbart underlag, og det skal alltid stå rett. Det er også viktig at ikke telys blir satt for tett sammen hvis de står i gruppe. Telys kan flamme opp dersom det blir for varmt og for dårlig ventilasjon.

Høye lys og kubbelys som bare skal stå på et bord eller i en vinduskarm til pynt, bør være laget av stearin for å holde seg pene lengst mulig.

 

 

Hva betyr brenntid?
Alle lys har en forventet brenntid, som baserer seg på størrelsen på lyset og kvaliteten på materialet. Telys har ofte en brenntid på mellom 4-10 timer. Hvis du blåser ut telyset flere ganger, reduseres også den totale brenntiden. Telys som skal brenne i over 6 timer, må stå et sted med god ventilasjon – altså ikke i lukkede staker, som lyshus også videre.

For å unngå at det skal danne seg hull i midten av kubbelys, må du la de brenne så lenge at voksen smelter helt ytterst mot kanten også. Det betyr at jo større kubbelyset er, desto lenger må du la det brenne for å unngå at det blir stygt. For et lite kubbelys på opptil 7 cm i diameter, betyr det minimum 2-3 timer. Hvis det først har blitt hull, får du ikke gjort noe annet enn å skjære vekk kantene som står igjen etter at du har blåst ut lyset (gjør det i så fall mens voksen fortsatt er formbar).

Hvis lysene skal brenne i kortere tid anbefaler vi at du bruker kronelys, som ikke trenger like lang oppvarmingstid for å brenne pent nedover.


Se etter Svanemerkede lys

Svanemerkede lys er et kvalitetstegn du kan se etter, da disse oppfyller strenge krav til både miljø og produktkvalitet. Unik svanemerkede kronelys og kubbelys er laget av stearin, som er en fornybar råvare. Svanemerkede lys soter minimalt.

Uansett hva du velger: Husk at du aldri må forlate et rom med levende lys uten tilsyn.