Alt du trenger å vite om klesvasken

For å ta godt vare på klærne våre, er det lurt å vaske dem på riktig måte. Men hvordan sortere og vaske på riktig måte? Her får du våre beste tips!

For mange er klesvasken en daglig, og kanskje en litt kjedelig aktivitet. For det er mye som skal vaskes – klær, undertøy, sengetøy, håndklær, kluter og putetrekk. Det er kanskje fristende å ta alt på en gang og håpe på det beste, men dessverre er det for sent å angre når det hvite putetrekket er rødt og ullgenseren bare halvparten så stor.

 

Sortering av klesvask

Det er hovedsakelig to ting du bør tenke på når du skal sortere klesvasken riktig: farge og temperatur. Mange er kanskje vant til å sortere skittentøyet kun etter farge, men like viktig er det å følge temperaturen som er anvist på vaskelappen. Der står det hva slags temperatur plagget skal vaskes på, og det er viktig å følge denne for å ta best mulig vare på plagget i lengden – både for å unngå misfarging og unødvendig slitasje.

 

Her er en kjapp oversikt på hvordan du kan sortere klesvasken:

 

Fargede klær på 40 grader

Hit kan mange av klærne gå, da de fleste klær skal vaskes på 40 grader. Fargede klær med like sterke farger kan dessuten vaskes sammen da en eventuell misfarging ikke vil synes like godt. Men husk: jo nyere plagget er, desto mer farge kan det gi fra seg. Vurder derfor om den helt ny røde t-skjorta bør vaskes for seg selv den første gangen.

 

large.jpg7035620039263_A1N1_600px.jpg

 

Hvite klær på 40 grader

Hvite klær bør vaskes for seg for å ta best mulig vare på fargen. Også disse kan som regel vaskes på 40 grader, men ta en titt på lappen for å være sikker. Er plagget delikat og bør vaskes mer forsiktig, kan det kanskje vaskes med ull og silke eller for hånd.

Hvitt pulver.jpg

 

 

Mørke klær på 40 grader

Vask mørke og sorte klær sammen for å unngå at fargen smitter over på andre ting. En lys t-skjorte blir raskt misfarget hvis den over lengre tid vaskes sammen med sorte.

 

60 grader

Håndklær, kluter, sengetøy og truser bør vaskes med varmt vann for å bli helt rent, da sengemidd og bakterier først dør på 60 grader. Men husk å sjekke vaskelappen - enkelte produkter tåler ikke 60 grader, og bør heller vaskes på lavere temperatur.

 

 

Tøymykner.jpg

Tips! Bruk gjerne tøymykner når du vasker håndklær, så bevarer du dem myke.

 

Ull og silke

Ull og silke bør vaskes ekstra forsiktig for å bevare fibrene best mulig. En varm vask kan krympe ull og svekke silken, så vær derfor ekstra oppmerksom på hva som står på vaskelappen. Ofte kan produktene vaskes på 30 grader, men i noen tilfeller bør de vaskes for hånd.

 

7035620037689_A1N1_600px (1).jpg

 

Har du sensitiv hud? RentTøy Sensitiv er uten parfyme, og er snill mot følsom hud. Den har dokumentert effekt fra 30 grader, og er, i likhet med alle våre produkter, svanemerket.

 

7035620037429_A1N1_600px.jpg