Slik får du gavepapiret til å sitte pent

Enten det er julegaver eller bursdagsgaver som skal pakkes inn, er det de samme utfordringene som går igjen. Slik fikser du fin innpakning, uansett form og fasong!

Mange lurer på hvordan de skal pakke inn gaver, særlig når du skal gi noe annet enn bøker. For hvordan pakke inn myke pakker? Hva med runde? Og kan man pakke inn uten teip? Her får du svar på de mest stilte spørsmålene om gaveinnpakning, og en guide til hvordan du løser den.

Hvordan pakke inn gaver pent?

Det hjelper ikke med fint papir hvis det blir skrukkete når gaven er pakket inn. Noen former er åpenbart lettere å pakke inn enn andre, men selv en bok kan by på utfordringer for deg som ikke har gjort det før. Den vanligste måten er denne. Ta deg god tid, det er lov å prøve to ganger dersom det ikke går den første gangen!

Synes du likevel det er et styr med denne innpakkingen? Det er alltid trygt å gå for en eske eller en gavepose. Da trenger du ikke forholde deg til verken brettekanter eller papir som ikke er stort nok. Og er du i det kreative hjørnet, kan du bruke gavepapiret og litt teip til å lage gaveposen selv! Det er superlett, du velger størrelse selv, og det setter et ekstra personlig preg på gaven. I tillegg kan du legge nesten hva som helst i posen, uansett fasong.

I NorgesGruppens butikker finner du alltid gavepapir og julegavepapir fra Unik. Alle julepapirene er i år FSC ®-merket, noe av det er også resirkulerbart og kan kastes i papirsøppel. Vanligvis må glanset gavepapir kastes som restavfall fordi det inneholder store mengder fargestoffer og lite papirfibre, men vi har redusert bruken av fargestoffer og byttet ut mineraler med fibre. Julepapiret dette gjelder for, er synlig merket både på etikett og innsiden av papiret.

Hvordan pakke inn gaver med bånd?

Det er mange måter å være kreativ med gavebånd. Først må du velge om du vil ha klassisk gavebånd, silkebånd eller hamptråd. Det kan også være fint å kombinere to av dem, for et mer eksklusivt utseende på pakken.

Den vanligste måten å bruke gavebånd, er krysset. Det egner seg særlig godt til firkantede gaver.
Slik lager du dette:

Men det finnes også varianter utover det tradisjonelle krysset. Det trenger ikke være så komplisert! Noen ganger kan det være fint med et enkelt bånd rundt pakken, eller kanskje to i ulikt materiale. I begge disse teknikkene vil det kanskje være nødvendig med en teipbit på baksiden for å få tråden til å ligge ordentlig. Husk også å knyte stramt nok. Her kan det være lurt med en hjelpende hånd underveis.

Julegaver_750x450.jpg

Her er eksempel på gaver pakket inn med to forskjellige teknikker: Gavebånd i kryss og et enkelt bånd rundt pakken. Årets julepapir fra Unik fås kjøpt hos KIWI, MENY, Spar, Joker og Bunnpris.

 

Når det gjelder bruk av ulike tråder, vil det klassiske gavebåndet egne seg godt til krølling. Bruk en saks og dra den skarpe siden fra knuten og ut. Når du bruker hamp- eller silkebånd, vil det være best med en enkel sløyfe eller knute. For ekstra piff, kan du stikke en dusk med granbar under tråden.

 

Hvordan pakke inn gaver uten teip?

Det finnes et hav av bretteteknikker som gjør at du slipper teip, og i de fleste er målet at gavebåndet skal holde papiret på plass. Det gjør du ved å pakke inn stramt nok, og sørge for at kantene er brettet ordentlig. Se hvordan dette gjøres i filmen over.

Du må også sørge for at tråden holder alle flikene på plass. Pakker du inn noe firkantet, vil et kryss være det lureste. Skal du pakke inn noe rundt, er «sukkertøyet» et populært alternativ. Da kreves det bare papir og tråd. Ellers vil også å bruke en pen eske med lokk i stedet for papir, spare deg for teip.

Hvordan pakke inn runde gaver?

Det er ingen grunn til å legge skjul på at noen presanger er vanskeligere å pakke inn enn andre, men du trenger ikke unngå runde gaver bare fordi du risikerer skrukkete papir! Det finnes mange teknikker som vil gjøre jobben enkel og resultatet fint. Sukkertøyteknikken krever som tidligere nevnt bare papir og tråd, og er et lekent tilskudd under treet:

Du kan også bruke gaveposer i riktig størrelse. I mange butikker gis det dessuten papirposer i stedet for plastposer, og av og til er de uten logo. Behandler du dem forsiktig når du får dem, kan de fint brukes som gaveposer senere. Eller du kan lage din egen gavepose av valgfritt julepapir, som beskrevet under første punkt.

Du kan også tenke utenfor boksen – eller inni den! Fine bokser er et supert alternativ. Bruker du skoesker du har hjemme, kan du pynte eller dekke dem med julepapir. Plutselig er det bare harde pakker under treet!

Hvordan pakke inn myke gaver?

Myke pakker er ikke det letteste, men heller ikke det vanskeligste å pakke inn.

Noen myke pakker kan formes før innpakning. Hvis du skal pakke inn klær, pledd eller håndklær, kan du brette dem slik at formen blir en jevn firkant. Da blir det både lettere å pakke inn, og å beregne hvor mye papir du trenger. Du kan også rulle sammen plaggene før innpakning, og pakke dem inn som pølser. Bare rull gaven inn i papiret og fest på samme måte som med vanlige pakker. Vær forsiktig så papiret ikke sprekker, men pakk fast nok til at den holder formen. Synes du det er vanskelig å få avslutningen pen i endene, kan du bruke gavebånd til å forme papiret som et sukkertøy/bonbon i stedet.

Også her er hjemmelagde esker og gaveposer mulig å benytte seg av. Brett gaven pent sammen, og fyll gjerne på med litt silkepapir for en luksuriøs touch. Vakkert og lettvint!

 

Hvordan pakke inn store gaver?

Julegaver2_750x450.jpg

Du finner FSC ®-merket julepapir, julebånd og pakkelapper fra Unik i din lokale NorgesGruppen dagligvarebutikk.

 

Det sier seg kanskje selv, men nok papir er alfa omega når du skal pakke inn store pakker. Lite er mer skuffende enn når du oppdager at papiret ikke strekker til, og den ene siden har en stor glipe som avslører hva som er inne i gaven.

Noen steder får du kjøpt ekstra lange ruller med papir, men ofte er utfordringen at papiret ikke er bredt nok. Det går imidlertid fint an å pakke inn med papir i vanlig størrelse også.

Her kan det være lurt å tenke del for del, og flere lag med papir. Bruk teip til å feste lagene underveis, slik at de ikke løsner når du begynner med neste. Målet her er først og fremst å dekke pakken, og så kan det alltid fylles på med bånd og pynt for å skjule papirkantene etterpå.