Slik oppbevarer du maten riktig

Riktig oppbevaring av mat er viktig både for planeten og lommeboka. Her er hvordan du gjør det. Å spise opp maten betyr mindre matsvinn og penger spart. Men hvordan får du ostebiten til å holde seg god så lenge som mulig, og hvordan unngår du egentlig at brødet blir tørt med én gang?

Her får du fire smarte tips til hvordan du oppbevarer maten for å få den til å vare, og dermed redusere eget matsvinn.

Oppbevaring av ost

Ost bør oppbevares i kjøleskapet, og helst så lufttett som mulig. En vanlig ost bør derfor beholdes i sin opprinnelige emballasje, men suppleres med plastfilm eller frysepose for å holde lufta ute.

Tips! Hvis du vet at du vil få utfordringer med å spise opp hele osten før den blir dårlig, kan den fint fryses ned. Riv opp osten og frys den ned, og ta den frem igjen for å tilsette i varme retter.

 

 

Oppbevaring av kjøttrester

Hva gjør du med restene etter middagen eller festen? Restene som snart skal spises, bør oppbevares i kjøleskapet. Er kjøttet varmebehandlet, kan det fint fryses ned og varmes opp igjen, men husk å kjøle det ned så raskt som mulig etter oppvarming. Ha det i en frysepose eller frysebeger, og merk med dato.

 

 

Oppbevaring av brød

Hvor lenge brødet holder seg, kommer an på brødtypen. Men uansett hva slags brød du foretrekker, er det noen tommelfingerregler du kan følge: Brødet trenger luft, men bør ikke oppbevares i et fuktig miljø. Bruk en brødboks eller en løs pose, og la brødet ligge i romtemperatur. Brød kan også fryses, så dersom du vet at du ikke skal spise opp alt i løpet av et par dager, legg noe av det i en frysepose og frys ned. Du kan også fryse ned et helt brød i skiver, og bare tine det antallet brødskiver du trenger til hvert måltid.

Tips! Ikke kast skalken. Bruk den heller som et lokk mot skjæresiden av det resterende brødet i brødboksen. Da slipper du at den ytterste skiva blir tørr til neste gang du skal spise.

 

 

Oppbevaring av pålegg

Behold pålegget i opprinnelig emballasje, men supplere med plastfilm eller andre løsninger for å holde det så lufttett som mulig. Skriv gjerne på datoen for når du åpnet påleggspakken, så slipper du å være usikker på hvor lenge den har vært åpen. Uansett er det et godt tips å benytte seg av «se, lukt, smak»-regelen, så unngår du å kaste mat som fortsatt er spiselig.

Tips! Ha alt kjøttpålegg i en boks, tuber i én og ost i en annen. Da har du enkel oversikt over hva du har, og sørger for at alt blir spist.